catalunya | 25.05.2022 16:22
En una entrevista al Notícies Migdia, la cap de la Unitat central de seguiment i atenció a la víctima, la caporal Andrea Garcia, ha explicat que més 80% dels casos en què han treballat són per prevenir aquests matrimonis forçosos: “Fem totes les accions possibles per protegir a la víctima i evitar que viatgi i es consumi el matrimoni forçat”.
L'altre percentatge restant pertany a matrimonis consumats. “Les noies s'adrecen a comissaria perquè el matrimoni forçat implica altres formes de violència, com és la sexual, psíquica, psicològica i maltractaments, que són els que donen l’empenta per denunciar-los”, ha apuntat Garcia.
Una de les tasques dels Mossos d’Esquadra és analitzar el paper de la família, estudiar si és un “entorn protector” o si és “un entorn hostil, és a dir, que són els que amb amenaces, coaccions i xantatges emocionals aprofiten els vincles familiars per obligar-les a casar-se”.
Segons ha explicat la caporal Andrea Garcia, es tracta d’una tasca molt complicada i és important que intervinguin altres professionals per fer entendre a les famílies que aquell matrimoni “no és saludable”. En aquest sentit, el treball en xarxa és imprescindible. “Tenim contacte molt estret amb entitats que parlen el seu mateix idioma i que estan especialitzades en matrimonis forçats, mutilació genital i altres formes de violència masclista. Ens ajuden a acostar-nos a aquestes famílies”, ha conclòs Garcia.