La gestió sostenible de l’aigua, un factor clau en la lluita contra el canvi climàtic
Aigües de Barcelona lidera la transició ecològica i impulsa el reaprofitament dels recursos hídrics.
Cada 24 d'octubre se celebra el Dia internacional contra el Canvi Climàtic per conscienciar la societat sobre la importància del repte més gran que té en aquests moments la humanitat. L’escalfament global és un desafiament especialment greu a la conca mediterrània i requereix d’una millor gestió dels recursos hídrics. Cal una gestió sostenible d’aquest recurs natural perquè és un element bàsic per a la vida.
Aigües de Barcelona i la gestió responsable
En aquest sentit i per afrontar el nou escenari climàtic, Aigües de Barcelona té un full de ruta per assolir la descarbonització de totes les seves activitats. L’objectiu és arribar a la neutralitat climàtica l’any 2050. Per exemple, la companyia aposta per la producció d’energia renovable fotovoltaica, que aprofita una font inesgotable i totalment ecològica: el sol.
Gràcies a un ambiciós pla d’inversions, la companyia preveu augmentar la producció d’aquest tipus en 10,4 gigawatts/hora (GWh) a l’any, i passar d’un nivell d’autosuficiència energètica del 9,74% el 2021 al 14,6% a curt termini. Aquest pla s'ha materialitzat el 2022 amb la posada en marxa de set instal·lacions de generació fotovoltaica. Per al conjunt de les seves activitats, la companyia compra electricitat amb garantia que ha estat produïda amb fonts renovables i els vehicles de la flota són elèctrics.
Aigua de proximitat, accessible i estable
Aigües de Barcelona aposta per la reutilització de l'aigua regenerada, que és la que surt de les depuradores i se sotmet a un tractament addicional per ser apta per a nous usos. L’aigua regenerada és un exemple de l’economia circular, on tots els recursos es reaprofiten de manera permanent, i permet assegurar la disponibilitat de recursos hídrics sense dependre de la pluja i de l'extracció de rius i aqüífers.
Actualment s’està bombant aigua regenerada des de l’estació de regeneració del Baix Llobregat aigües amunt del riu fins a Molins de Rei per reutilitzar-la com a aigua prepotable. D'aquesta manera, s’aporta aigua regenerada al riu perquè la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí la capti aigües avall i la tracti novament per convertir-la en aigua potable i seguir el cicle de l'aigua.
D'on ve l'aigua que consumim?
En un any normal, el 95% dels recursos d’aigua per a la metròpolis de Barcelona estan vinculats a la climatologia, és a dir, a aigua superficial i subterrània. El 5% és aigua de mar dessalinitzada. En una situació de sequera com l'actual, el 19% del recurs hídric correspon a aigua superficial, el 23% a aigua subterrània, el 33% a aigua dessalinitzada i el 25% a aigua regenerada. Aconseguir ciutats més sostenibles i resilients davant de l'emergència climàtica estructural requereix coneixement i esforç col·lectiu continu.