EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En bones mans 07/07/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem de com la realitat virtual pot ajudar a reduir la percepció del dolor, de la Llei de la Segona Oportunitat, de la Síndrome metabòlica, de la malaltia renal crònica, de la relació entre la salut, la dona i la farmàcia i del SIBO, el sobrecreixement bacterià a l'intestí

La realitat virtual (RV) redueix la necessitat de medicaments analgèsics i opioides per al dolor crònic. Així es desprèn d'una investigació que du a terme Badalona Serveis Assistencials (BSA) i que ha estat exhibida al XX Congrés de la Societat Espanyola del Dolor (SED). El treball cerca mostrar com la realitat virtual pot disminuir la necessitat d'aquest tipus de medicaments per al dolor crònic en intervencions quirúrgiques. Parlem amb el Dr. Jose Ferrer, Metge de Família de l'Equip d'Innovació de Badalona Serveis Assistencials.

En el temps dedicat al consum, abordem el que es coneix com a Llei de la Segona Oportunitat, una llei que pot ser una solució valuosa per a moltes persones en situació d’insolvència, però que cal avaluar acuradament els pros i contres abans de decidir-se a acollir-s’hi. Un consumidor que considera acollir-se a la Llei de la Segona Oportunitat pot tenir diverses preguntes per entendre millor el procés, els requisits i les conseqüències. Avui nosaltres comptem amb una persona experta en aquest tema que ens ajudarà a entendre qui pot i com acollir-se a la Llei de la Segona Oportunitat, Carles Aguilar entrevista a Imma Barral, Directora General de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació del Departament de Justícia, Drets i memòria de la Generalitat de Catalunya i Catedràtica de Dret Civil de la Universitat de Barcelona.

S'anomena síndrome metabòlica al conjunt d'alteracions metabòliques constituït per l'obesitat de distribució central, la disminució de les concentracions del colesterol (unit a les lipoproteïnes d'alta densitat), l'elevació de les concentracions de triglicèrids, l'augment de la pressió arterial i la hiperglucèmia . La síndrome metabòlica esdevé un dels principals problemes de salut pública del segle XXI. Associat a un increment de 5 vegades en la prevalença de diabetis tipus 2 i de 2-3 vegades en la de malaltia cardiovascular, es considera que la síndrome metabòlica és un element important a l'epidèmia actual de diabetis i d'ECV, de manera que es ha convertit en un problema de salut pública important a tot el món. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

S'estima que 1 de cada 7 espanyols presenta algun grau de malaltia renal crònica, en concret el 15,2% del total. Aquest impacte és especialment significatiu entre els pacients diabètics, ja que es calcula que un terç de les persones que conviuen amb diabetis tipus 2 acaben desenvolupant algun tipus de malaltia renal. Expressat en anys de vida, una persona amb ERC i DM2 viu de mitjana 16 anys menys que la població general. A més, l'inici de la teràpia renal sustitutiva, la fase més avançada de la malaltia, comporta un gran estrés emocional i psicològic per al pacient. Les conseqüències d'aquesta malaltia per al sistema sanitari també són molt rellevants. La càrrega econòmica de l'ERC en pacients amb DM2 augmenta dràsticament amb el deteriorament de la funció renal, principalment a causa de l'hospitalització de pacients per causes cardiovasculars i de la diàlisi. De fet, s'estima que el cost anual per pacient a la fase més avançada de la malaltia (fase 5) és superior als 16.000 €. Molts pacients renals tenen necessitats no cobertes, especialment els que conviuen amb diabetis. Ara es posa a la vostra disposició una teràpia que ajuda al maneig de la seva malaltia i especialment a la reducció del risc residual que presenten malgrat estar ja tractats. A més, els experts estan convençuts que Finerenona serà la pedra angular de nous tractaments a l'àrea renal i cardiovascular, amb el potencial de millorar la vida d'encara més pacients en el futur. Carles Aguilar entrevista el Dr. Guido Senatore, Director Mèdic de Bayer a Espanya.

Alliance Healthcare, companyia global de solucions per a la salut, ha elaborat l'informe 'Salut i dona a la farmàcia' resultat d'una investigació quantitativa i qualitativa realitzada a dones de tot Espanya i farmacèutiques i farmacèutics per conèixer els interessos i preocupacions de les espanyoles sobre la seva salut i com les farmàcies els poden oferir. L'informe aborda el grau d'interès de les dones en la seva salut, identificant els temes més rellevants segons la seva etapa vital o les seves fonts de referència, així com expectatives a la farmàcia respecte a la salut femenina, la importància de les recomanacions farmacèutiques o les dificultats per trobar productes adequats. Parlem amb Marta Querol, Directora de Màrqueting d'Alliance Healthcare España.

El sobrecreixement bacterià a l'intestí (SIBO) ha esdevingut un tema de gran interès tant per als metges especialistes en aparell digestiu com per a la societat en general. No obstant això, aquesta popularització ha portat a una situació de sobrediagnòstic, resultant així un diagnòstic incorrecte i infructuós el tractament ofert. En aquest sentit, cal precisar els criteris diagnòstics ja que la seva modificació recent ha portat a un problema de sobrediagnòstic. El diagnòstic del SIBO requereix una indicació adecuada del test a utilitzar i, sobretot, que aquests resultats siguin avaluats per personal format i expert en la interpretació dels tests funcionals digestius perquè, si no, es fa un ús generalitzat d'aquestes proves que, sense estratègies de diagnòstic prèvies portaran a un tractament ineficaç”. Carles Aguilar entrevista la Dra. Carolina Malagelada, Secretària General de la SEPD (Societat Espanyola de Patologia Digestiva), coautora del document de posicionament sobre SIBO (Sobrecreixement bacterià Intestinal) ASEM-SEPD i metge adjunt de patologia digestiva de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

Onda Cero Catalunya

Barcelona | 07.07.2024 08:07