EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYAEn Bones Mans 22/10/2023
Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem d'un tema que malgrat el patim tot sovint, ens és força desconegut ens referim a les notícies falses i si sabem com identificar-les. La globalització, les xarxes socials ens han dut a un munt d’informacions o millor pseudo informacions que s'han multiplicat aquesta últims anys i el que és pitjor s’han convertir en un problema que afecta a tothom: tant als usuaris de les xarxes, a les empreses i fins i tot a les pròpies institucions. Avui intentarem explicar-los com es poden identificar les notícies falses o fake news com també se les coneix. Ens ho explica la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació.
La possible relació entre l'exposició involuntària a alguns contaminants presents al medi ambient i el desenvolupament de càncer s'està investigant des de fa anys. La contaminació atmosfèrica (tant interior com exterior) està relacionada amb al voltant de l'1% de tots els casos de càncer a Europa i causa aproximadament el 2% de totes les morts per càncer. Si considerem només el cas del càncer de pulmó, aquesta xifra augmenta fins al 9% de les morts. Parlem d'aquesta qüestió amb el Dr. Rafel Guayta, expert en Medicina Preventiva i Salut Pública
La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.
D'entre les tecnologies emergents en els darrers anys destaca el cas de la intel·ligència artificial, l'acceptació de la qual per part de la societat continua augmentant, i la seva implementació per contribuir a un millor estat de salut és ben vista per la majoria dels espanyols (69% ). Tot i això, el 52% apunta a la necessitat que aquesta tecnologia compti sempre amb l'acompanyament d'un suport humà professional. Un fet sobre el que posen èmfasi des de We Humans, companyia espanyola pionera en el desenvolupament d'humans digitals entrenats amb IA. L'objectiu de les IA és accelerar el treball de les persones, permetent als metges accedir a una quantitat més gran de coneixement. Però hi ha un dèficit de professionals davant del qual els humans digitals poden permetre reduir el cost de cada activitat unitària gràcies a la capacitat d'escalar el coneixement que ens dóna la IA ia la capacitat d'amplificar l'abast per arribar a un nombre més elevat de persones . Humans digitals per combatre la solitud i l'estrès impulsats per intel·ligència artificial l'aplicació que destaca pel potencial per mitigar l'escassetat i reforçar l'atenció al pacient, l'educació mèdica i el suport a la salut mental i que mitjançant un tracte individualitzat i en detall aconseguir que la persona se senti escoltada i valorada sense aquesta limitació de temps que en molts casos succeeix a la visita presencial amb un metge. Carles Aguilar parla amb María Pardo de Santayana Directora Comercial i de Màrqueting i Comunicació de We Humans.
Amb motiu del Dia Internacional de les Persones Ostomitzades, que es commemora el primer dissabte d'octubre, conjuntament Fieldfisher, signatura legal internacional i la FAPOE (Federació d'Associacions de Persones Ostomitzades d'Espanya) a qui assessoren de manera desinteressada, s'ha elaborat un decàleg portadors d'una ostomia a Espanya. Aquest decàleg pretén ser un full de ruta per reivindicar els drets de les persones ostomitzades, així com un document guia, que es discutirà amb les diferents autoritats sanitàries, en la recerca d'una qualitat de vida més gran i una integració plena per als pacients portadors de una ostomia. Aquest decàleg suposa el primer pas en el reconeixement d'uns drets bàsics per a un col·lectiu, el dels ostomitzats, que ja supera els 210.000 pacients al nostre país. Carles Aguilar entrevista Yolanda Fernández de Dios, Vicepresidenta de la FAPOE.
Redacción
catalunya | 22.10.2023 10:57