EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 11/2/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L'estrès cardiovascular és un terme que fa referència a la relació entre l'estrès psicològic i el risc de malalties cardiovasculars. S'ha demostrat que l'estrès crònic pot tenir un impacte significatiu a la salut del cor i els vasos sanguinis. Quan una persona experimenta estrès, el cos allibera hormones de l'estrès com el cortisol i l'adrenalina, que poden augmentar la pressió arterial, la freqüència cardíaca i la inflamació al cos, contribuint així al desenvolupament de malalties cardiovasculars com la hipertensió, malaltia coronària i accident cerebrovascular. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

El Dr. Carlos Laria, Vicepresident de la Societat Espanyola d'Estrabologia i Oftalmologia Pediàtrica, parla amb Carles Aguilar sobre el llibre 'Volar sense ales-Viure amb E.L.A' en què narra la seva experiència amb l'esclerosi lateral amiotròfica, patologia que li va ser diagnosticada el 2021. Durant l'entrevista s'ha reclamat l'aprovació d'una llei que regularitzi i estableixi els ajuts necessaris, tant econòmics com sanitaris, que aquests pacients necessiten al seu dia a dia, ja que el 94% de les famílies amb un pacient d'E.L.A a casa no són capaços d'afrontar les despeses que comporta la malaltia. L'E.L.A és una patologia neurodegenerativa irreversible, letal i sense cura que es caracteritza per la degeneració progressiva i la mort de les neurones motores. Com a conseqüència, va paralitzant a poc a poc tots els músculs del cos de qui la pateix, de manera que la persona va deixant de caminar, moure's, parlar, menjar… fins i tot respirar sense ajuda.

Els factors genètics, o l’herència genètica, fan referència a variants a l’ADN de cada individu que són causa directa de l’existència d’una determinada malaltia o que són variants de predisposició, és a dir, variants que augmentaran el risc a l’individu de desenvolupar-la. A la població general hi ha polimorfismes, és a dir, variacions genètiques que augmenten o disminueixen el risc de malaltia cardiovascular. Aquestes variacions no causen malaltia per si soles, però poden augmentar les probabilitats de patir un esdeveniment cardiovascular en combinar-se amb altres factors de risc. Ens ho explica el Dr. José Abellán Alemán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La manca d'un diagnòstic precoç, l'absència de l'especialitat en oncoginecologia i la disparitat assistencial en les intervencions quirúrgiques de tumors ginecològics han estat els principals temes de reflexió abordats durant la jornada al Congrés dels Diputats “Junts per l'excel·lència a l'abordatge dels càncers ginecològics”, impulsada per l'Associació d'Afectats per Càncer d'Ovari (ASACO) i l'Associació del Càncer Mama Ovari Hereditari (AMOH), amb el suport de la companyia biofarmacèutica GSK i BioInnova Consulting. Actualment hi ha suficients recursos i hospitals al nostre país per implementar els tractaments individualitzats a totes les pacients diagnosticades, per la qual cosa no sol·licitem més centres hospitalaris o inversió, únicament que totes les pacients siguin derivades a centres de referència on es garanteixi una atenció òptima, sense importar que s'hagin de traslladar de comunitat autònoma. Carles Aguilar parla amb Sonia Cabezón, Coordinadora d'Associació d'Afectats per Càncer d'Ovari (ASACO) a Biscaia i pacient en un assaig clínic.

Redacción

catalunya |