Roger Loppacher, president de l'ACCO: "Defensar la competència reverteix sempre en els consumidors"
Entrevista de la Brúixola al president de l'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), Roger Loppacher.
Catalunya | (Publicado 19.06.2024 20:45)
L'OPA hostil del BBVA sobre el Sabadell, la compra d’Air Europea per part del grup IAG, les licitacions de la línia 9 del metro o l’entrada al mercat de les benzineres de noves estacions de servei. Aquestes són alguns de les matèries que darrerament han estat objecte de supervisió de l’Autoritat Catalana de la Competència. Parlem amb el seu president, Roger Loppacher, sobre com funciona aquest organisme que, en última instància, defensa els interessos dels consumidors.
Com funciona l'ACCO?
En una entrevista a la Brúixola, Loppacher ha assegurat que la defensa de la competència no és un fet en si mateix sinó que la voluntat és beneficiar al ciutadà amb "millors preus i millor qualitat". Ha explicat que l'ACCO treballa en dues vies: d'una banda, la promoció de la competència i, de l'altra, la lluita contra "les pràctiques col·lusòries contràries a la competència". En aquest segon cas, primer s'obre un expedient sancionador que pot arribar a durar dos anys o més i que pot acabar amb una sanció econòmica o una prohibició de contracte en cas de contractació pública. Loppacher ha destacat que, en aquest àmbit, ja estan treballant amb la IA generativa per detectar possibles pràctiques col·lusòries en l'àmbit públic.
Segons el que marca l'estatut de Catalunya, l'ACCO és la màxima autoritat en aquesta qüestió i les seves resolucions només es podenr recórrer davant el TSJC i el Tribunal Suprem. Ara mateix hi ha una cinquantena d'expedients oberts entre la defensa i la promoció de la competència.
L'OPA del Banc Sabadell
Pel que a l'OPA hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell, el president de l'ACCO ha assegurat que el mercat financer espanyol ja està molt concentrat, "gairebé és un oligopoli", i que una operació d'aquest tipus augmentaria més aquesta concentració, de manera que dificultaria l'accés al crèdit i tampoc faria més atractives les remuneracions per als dipòsits dels clients. Davant l'afirmació de la presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC), Cani Fernández, que "menys bancs no vol dir menys competència", Oppacher ha apuntat tot el contrari: "En general, menys actors equival a menys competència".
Sobre aquesta qüestió, també ha reclamat que l'ACCO pugui tenir competència en l'àmbit de concentracions empresarials: "Competències exclusives en l'àmbit només de Catalunya i, si se supera aquest àmbit però amb un impacte significatiu a casa nostra, defensem que l'ACCO pugui fer un informe que s'incorpori al procediment". Una decisió que està en mans de les Corts espanyoles.
Pel que a la guerra oberta entre els sindicats de taxis i el sectors dels VTC, Loppacher també ha apuntat que podria haver-hi un problema de competència: "Hi ha restriccions en el sector de les VTCs i també en els operadors intermitjos que actuen entre el taxi i l'usuari; la legislació catalana és especialment restrictiva i hem fet diversos informes a favor d'incrementar-ne la competència".