Descobreix Viladecans amb La Ciutat
De la mà de l’alcalde Carles Ruiz, La Ciutat es posa en ruta per descobrir tot el que el municipi pot oferir als seus veïns i visitants. Una ciutat amb un gran projecte econòmic i de crescuda amb propostes esportives i culturals per a tothom.
De la mà de l’alcalde Carles Ruiz, La Ciutat es posa en ruta per descobrir tot el que el municipi pot oferir als seus veïns i visitants. Una ciutat amb un gran projecte econòmic i de crescuda amb propostes esportives i culturals per a tothom.
La Ciutat surt de l’estudi per passejar amb Carles Ruiz, alcalde de Viladecans. Descobrim la ciutat de 66.720 habitants. Un municipi que ha crescut en els últims anys i que ha apostat per un creixement sostenible i que millori l’habitatge i la resta de serveis de Viladecans
Viladecans, un motor econòmic prometedor
La passejada amb l’alcalde Carles Ruiz, comença al Cúbic, un espai firal que no només serveix per fer-hi fires, sinó que també s’utilitza per a esdeveniments privats o fins i tot com a plató. “És un espai molt versàtil i que ens dona molt rendiment” assegura Ruiz. El Cúbic està situat al costat d’una zona de negocis del municipi, i és que la ciutat té una capacitat d’acollir empreses que va molt més enllà de la capacitat industrial, ja que també acull negocis i empreses en relació amb el sector terciari gràcies a la capacitat turística del municipi.
Segons Ruiz, un dels secrets de Viladecans és la ubicació. “Estem al costat de l’aeroport, de Barcelona, amb una molt bona comunicació per autopista. Això ens dona un posicionament estratègic” explica. A més, segons l’alcalde, Viladecans ha integrat l’activitat econòmica dins de la ciutat, i no separant la zona de polígons de la zona de ciutat amb l’objectiu de generar un valor afegit per integrar espais d’oficines, seus empresarials, hotels, etc. Això ha ajudat també que l’atur al municipi es reduís, ja que l’oferta en molts àmbits, molt més enllà de l’industrial, hagi augmentat.
Un creixement de qualitat i descentralitzat
En els últims anys Viladecans ha apostat per un creixement que vagi en la línia de lluitar contra el canvi climàtic. Un tret diferencial del municipi és el fet de tenir el parc agrari al mig de l’àrea metropolitana de Barcelona ajuda a tenir una gran producciód’aliments, per tant, pot tenir un autoconsum i un consum de quilòmetre zero molt important.
També a l’Ajuntament han canviat les coses en els últims anys. N'és un exemple el tractament dels veïns, que s’ha obert la manera com s’adrecen a l’Ajuntament. La finestreta única, que encara ara segueixen aplicant i millorant, permet tractar als veïns del municipi de manera personalitzada i analitzant cada cas.
També el tracte proper es trasllada a la mobilitat i als serveis, ja que la ciutat dels 15 minuts, aquelles ciutats que ofereix tots els serveis als seus ciutadans a menys de 15 minuts ja es compleix des de fa anys, tot i que tal com assegura Ruiz, encara queden algunes coses per polir. “Hem generat una visió de crear diferents centres al llarg de tota la ciutat” explica l’alcalde. D’aquesta manera, ningú es cent desplaçat i la vida es reparteix per tot el municipi.
Atrium, un projecte abiciós i d'èxit
El teatre Atrium, construit ara fa 20 anys, va ser un projecte arriscat, però que s’ha consolidat com un dels espais més importants del municipi. Es tracta d’un teatre que es pot comparar amb els grans teatres de Catalunya, on es pot fer òpera, teatre o concerts. “Es va pensar en una programació que anés més enllà de Viladecans” explica l’alcalde Carles Ruiz. I és que Atrium també acull esdeveniments esportius. “Ens agrada molt barrejar activitats diferents en un mateix equipament” diu, “l’Atrium va ser el primer que ens va permetre fer aquest centre d’activitat”.
I és que al voltant d’aquest teatre es concentren molts altres serveis com el camp de futbol, una de les biblioteques del municipi o l’Escola El Garrofer, la primera escola “passive house”. I és que l’Escola el Garrofer és energèticament autosuficient, ja que crea tot el que consumeix.
L'esport, un objectiu de ciutat
Un dels objectius que té Viladecans és augmentar al doble els practicants d’esports federats, i al triple els no federats. És per això que des de l’Ajuntament s’ha impulsat un programa per crear instal·lacions esportives per a les entitats i els veïns. Això s’ha fet amb l’objectiu que les entitats que créixen, també puguin gaudir de més espais i més hores.
Vilawatt, la transició energètica renovable
Vilawatt és el procés impulsat per l'Ajuntament de Viladecans per aconseguir una transició energètica renovable que va néixer el 2016. I és que, tal com explica Carles Ruiz, el projecte va més enllà d’una companyia energètica, sinó que també té l’objectiu de fer pedagogia i difondre la cultura de l'eficiència energètica. I és que l’Ajuntament vol ser autosuficient, i també que la gent pugui tenir un consum més econòmic.
“Vilawatt té una moneda digital” explica Ruiz. Una botiga que es pot utilitzar en diversos espais de Viladecans. I és que gràcies a això molts veïns van aprofitar aquest avantatge per consumir localment sense despeses extres i creant economia circular.
Torre-roja, un espai d'oci, cultura i renovat
L’avinguda de la Torre-roja és un espai ideal per passejar, fer esport a l’aire lliure i gaudir d’una estona d’esbarjo amb la família. Una avinguda que desemboca al barri de Llevant, una zona de la ciutat on es troba el Podium, un dels tres grans equipaments de la ciutat. I és que Ruiz explica que per ells és cap dalt que els equipaments es reparteixin per a tota la ciutat, ja que la descentralització dels serveis és un dels punts que volen reforçar a Viladecans.
Podium n’és un clar exemple: i és que davant d’aquest equipament ja s’està treballant per construir-hi un nou museu, l’arxiu històric i una nova biblioteca. Aquest espai voldrà actuar com a centre de barri, amb l’objectiu de donar-hi encara més vida al barri de Llevant.
Carles Ruiz, mirant al futur del municipi, afirma que l’educació i l’ocupació són dos pals de paller del consistori, i de moment es mostra satisfet amb la feina feta. També pel que fa al canvi climàtic explica que han treballat molt per revertir-lo des del municipi. Tot i que afirma que s’ha treballat molt, afirma que a Viladecans encara li queden moltes oportunitats per créixer.