Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, gairebé 6 de cada 10 casos de discriminació reportats l’any passat a la capital catalana són per situacions de racisme i xenofòbia o LGTBI-fòbia. En l’any marcat per la Covid, les restriccions que ha implicat la pandèmia a la societat han incidit en l’impacte de les discriminacions, amb un increment de l’angoixa, la por i la tensió que ha suposat també un augment dels problemes de convivència als habitatges i a les comunitats de veïns.
Avui a La Ciutat fem un exercici necessari d’autocrítica dels mitjans de comunicació, i intentem analitzar si el discurs que emetem des de les ràdios, les teles, els diaris i les xarxes socials poden incidir negativament en la creació d’aquest context social de discriminació cap a certs col·lectius.
En concret, ens centrem en el racisme. Els mitjans i les xarxes socials poden arribar a difondre discursos d’odi sense que aquest en sigui l’objectiu? La diversitat és present d’una forma positiva als mitjans catalans? En parlem amb la presidenta de la Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual i consellera del CAC, Carme Figueras.