Vitivinicula

A Xunta promociona os viños galegos en Prowein para potenciar a súa competitividade

O conselleiro do Medio Rural en funcións salientou o compromiso do Goberno autonómico con este sector, plasmado nestas axudas ou en cuestións como “estar en ProWein, colaborando na apertura de novos mercados para as cinco denominacións de orixe galegas”.

Óscar Gómez

Ourense |

A Xunta promociona os viños galegos en Prowein para potenciar a súa competitividade | onda cero

José González remarcou a importancia de contar cunha delegación representativa dos viños galegos baixo a marca Galicia, traballando dun xeito conxunto na apertura de novos mercados para o sector: “É vital estar nesta feira todos xuntos, facendo referencia ao noso territorio. Porque ademais de traballar para seguir potenciando o cultivo de viñedo, recuperar zonas históricas, seguir crecendo en termos de produción e facturación... apostamos por converter Galicia nun referente do turismo enolóxico, e captar a visitantes a través de todo o bo que estamos a facer no territorio”.

Ademais de estar no espazo de Galicia, José González visitou hoxe os “stands” de outras comunidades autónomas con presenza en ProWein, como A Rioxa, Valencia ou Murcia, definindo a presenza da Xunta nesta “feira referencial para o sector a nivel global” coma “un exemplo máis do potente compromiso da Xunta co viño galego, e que vai a máis”.

Case 250 beneficiarios polas axudas autonómicas do 2023 específicas para o sector

Afondando na “potente alianza” da Xunta co sector vinícola, o titular do Medio Rural en funcións lembrou que só no referido ás axudas específicas para este sector, nas convocatorias do 2023 a Xunta investiu un total de 11,5 millóns de euros -ascendendo ata os 37,5 millóns de euros no balance do último lustro-, nun esforzo de colaboración que se seguirá desenvolvendo nos vindeiros anos.

Precisamente, o Consello da Xunta deu conta de razón a semana pasada da resolución anual da liña de elaboración e comercialización de produtos vitivinícolas (6,5 millóns) e de promoción en terceiros países (1millón). E o pasado 16 de febreiro publicouse no DOG a resolución da liña anual para reestruturación e reconversión de viñedo, dotada con outros 4 millóns de euros. Este esforzo da Xunta, destacou o titular de Medio Rural en funcións, “evidencia a alianza cun sector chave para o rural, con máis de 10.000 produtores e 500 adegas”, e que é “absolutamente estratéxico”.

O conselleiro en funcións remarcou que estas axudas específicas para o sector -que só o ano pasado contaron, en total, con 242 beneficiarios- compleméntanse con outras liñas de apoio da Xunta chave para o desenvolvemento dos produtos agroalimentarios de calidade diferenciada e a súa promoción, “un aspecto fundamental, o de consolidar a súa presenza nos diferentes mercados, que xa potenciamos o ano pasado e que seguiremos impulsando este ano, cun novo Plan que irá ao Consello da Xunta esta mesma semana e que abrangue, precisamente, cuestións como estar hoxe en ProWein”.

“Temos moi clara a nosa folla de ruta, a través da Estratexia de dinamización económica, territorial e turística das comarcas vitivinícolas de Galicia, coa que estamos a contribuír ao potenciamento dun sector cunha enorme capacidade para seguir medrando”, insistiu González, que tamén quixo ponderar a repercusión que terá a nova Lei da Calidade Alimentaria -en vigor dende o mes pasado- en sectores como o do viño.

Actividades no espazo de Galicia

Hoxe e mañá continuarán desenvolvéndose en Prowein as actividades organizadas pola Axencia Galega da Calidade Alimentaria, deseñadas co fin de reforzar a repercusión comercial da presenza da nosa comunidade nesta feira, incluíndo visitas guiadas polo espazo de Galicia dirixidas a pequenos grupos de profesionais alemáns do sector da hostalería, distribución e xornalismo. No percorrido enogastronómico amosarase a influencia dos climas, solos e variedades autóctonas que caracterizan e definen a calidade dos viños galegos.

O espazo da Xunta tamén conta cun Túnel do Viño, coa presenza das 32 referencias premiadas cos acios nas Catas de Galicia 2023. O espazo está atendido ao longo dos tres días desta feira polo sumiller Alejandro Paadín, e os participantes nesta iniciativa poderán degustar estes viños en maridaxe con outros produtos galegos con selos de calidade diferenciada.

Ademais, dentro da aposta por seguir reforzando a Galicia como destino enoturístico, os asistentes poderán coñecer os proxectos deste tipo presentados por bodegas galegas, ademais das rutas do viño lideradas polos diferentes consellos reguladores.