Més informació no implica un menor consum d'alcohol i drogues
Un estudi de la URV, fet entre adolescents tarragonins, constata que tenir major informació no comporta menys comportament addicte.
El grup de recerca Social and Business Research Lab de la URV ha fet una enquesta amb més de 1.300 nois i noies de la ciutat de Tarragona de 15, 16 i 17 anys. El coordinador del projecte, Ángel Belzunegui, ha detallat en una entrevista a "La Ciutat" algunes de les dades que posa de manifest l'estudi.
Els adolescents enquestats que s'informen per les anomenades fonts no supervisades - internet, amics i germans-, tenen consums més elevats, tot i que no sempre de risc. Els que s'informen per fonts supervisades - el centre educatiu, els pares i els mitjans de comunicació -, no tenen consums menors, però la informació "té un efecte protector davant els consums més perillosos". Els joves enquestats asseguren que les seves fonts són "una barreja de supervisades i no supervisades". Tres quartes parts s'informen tant a internet, com a l'escola o amb els pares i mares.
Tabac i cànnabis
Més noies que nois fumen tabac (un 32% i un 21%, respectivament). Un 16% de noies i un 12% de nois han provat el cànnabis i un 37% de noies i un 26% de nois consumeixen dues o més substàncies habitualment.
Alcohol
Pel que fa a l'alcohol, les dades de consum probatori entre els adolescents de Tarragona és similar. Un 68% de nois i noies n'han consumit alguna vegada, i un 40% ho ha fet durant l'últim mes. Un 23% dels i les adolescents han practicat alguna vegada el 'binge drinking', o beure el màxim d'alcohol en poc temps, i un 18% s'han emborratxat els últims trenta dies.
Percepció del risc
El 16% dels adolescents enquestat considera un risc menor fumar un paquet de tabac diari i el 28% considera un risc menor consumir entre una i cinc cigarretes cada dia. El 32% tampoc considera de risc consumir cinc o sis canyes a la setmana i el 42%, beure una o dues copes o canyes al dia.
Internet i videojocs
L'estudi també s'ha fixat en l'addicció a internet i els videojocs. El 33% de les noies fa un ús compulsiu d'internet, enfront del 25% dels nois. En canvi, el 94% dels nois ha jugat a videojocs l'últim any, mentre que el percentatge de noies és del 64%.