La micropigmentació s’aplica a totes les dones amb neoplàsia de mama a les quals es practica una mastectomia i una oncoplàstia mamària i aquesta afecta la zona del mugró i l’arèola.
Concretament, l’HUAV compta amb una consulta d’infermeria especialitzada en micropigmentació d’arèola-mugró des del maig de 2022 a càrrec d’Aida Leal, infermera especialista en aquesta tècnica. La micropigmentació resulta clau en el procés de recuperació de les dones intervingudes de càncer de mama, perquè contribueix a millorar la seva "autoimatge, autoestima i confiança”, afirma. Durant els primers sis mesos de funcionament de la consulta s’han practicat 12 micropigmentacions i hi ha una vintena de pacients en espera.
El procediment de la micropigmentació es realitza amb anestèsia tòpica que es proporciona des de la mateixa consulta. El procediment és indolor si s’aplica la pomada anestèsica segons les indicacions de la infermera. “Les pacients micropigmentades manifesten un grau de satisfacció elevat, asseguren que ha millorat la seva imatge corporal i es crea un vincle pacient-infermera de màxima confiança”, explica Leal. “Aquest projecte va començar amb molta il·lusió i gràcies a l’equip multidisciplinari que forma la Unitat de Mama i seguim treballant perquè funcioni en el màxim grau d’excel·lència i amb formació contínua”, afegeix.
La Unitat Funcional de Mama de l’HUAV va diagnosticar i tractar el passat 2021 un total de 367 nous càncers de mama en pacients procedents de tota la província de Lleida, la pràctica totalitat en dones i dos en homes. De totes elles, 162 dones (44,16%) tenien entre 50 i 70 anys. En aquest grup d’edat es fa la mamografia de cribatge, donat que en aquesta franja el càncer de mama és més freqüent. De la resta de dones amb càncer de mama, 114 (31%) tenien més de 70 anys i 89 (24,25 %), menys de 50 anys.