Fins a 1 milió de persones s’han pogut beneficiar de forma indirecte de l’ajuda de la Creu Roja en l’últim any. I és que gairebé la meitat de les persones desocupades ateses en aquest periode ho són per culpa de la pandèmia. Del total de llars, un 61% ha reduït els ingressos estables i un 5% s’ha reconvertit en ERTO.
Aquestes són algunes de les conclusions del segon informe de L’Observatori “Impacte de la COVID-19 en col·lectius vulnerables” que s’ha elaborat amb 1.535 persones menors de 65 anys ateses dins el Pla Creu Roja RESPON i enquestades entre els mesos de novembre i gener 2021.
Segons aquest estudi, durant els darrers mesos s’han diversificat els perfils de nuclis familiars que han rebut suport de l’entitat, fet que ha implicat un esforç per oferir respostes personalitzades a cada tipologia. Predominen les parelles amb descendència (48%), seguides de les famílies monoparentals amb mare al capdavant (18%). Cal destacar, especialment, el 15% de persones menors de 65 anys que viuen en situació de solitud i que, en molts casos, no compten amb xarxa familiar o social.
L’informe també posa en relleu com la manca de recursos telemàtics, unida a la falta de capacitació digital i de coneixements administratius més específics, dificulta la tramitació i l’accés de part de la població a drets bàsics com l’Ingrés Mínim Vital (IMV), la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i altres ajuts.