Política

La Generalitat vol guanyar pes i influència a la UE

El Govern aprova el Pla Brussel·les per recuperar “espais” a Europa

Marcos Díaz

Barcelona |

Salvador Illa i el conseller d'Acció Exterior, Jaume Duch | ACN

El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts el Pla Brussel·les per “rellançar la relació de Catalunya amb les institucions europees” i “recuperar temps i espais” a la Unió Europea. La portaveu de l’Executiu, Sílvia Paneque, ha defensat que la Generalitat ha de tenir “presència i més influència” en els òrgans de decisió comunitaris.

Des de la plaça Sant Jaume argumenten que el Govern ha de dir dir la seva també a Brussel·les en matèria d’habitatge, fons europeus, política agrària i, sobretot, defensar l’oficialitat del català a Europa. “El Govern de Catalunya ha d’estar present allà on es prenen decisions que afecten directament als catalans i catalanes”, ha argumentat Paneque.

"Volem tenir capacitat d'influència"

El president de la Generalitat, Salvador Illa, serà el primer president català que tornarà a participar en el Comitè de Regions després de José Montilla. D’aquest manera, el cap de l’Executiu vol “mostrar el compromís de Catalunya amb les institucions europees”.

Volem tenir capacitat d’influència en l’àmbit normatiu i en el dels recursos econòmics per ser-hi a les negociacions dels fons europeus i de com arriben a Catalunya”, ha assegurat la portaveu.

Oficialitat del català

Salvador Illa es reunirà aquest dimecres amb la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, per traslladar-li la “importància” i la “necessitat” de fer oficial la llengua catalana a totes les institucions europees. En tot cas, Sílvia Paneque ha admès que és una qüestió que requerirà temps per desencallar-la “amb negociació i diàleg”.