INTERNACIONAL

"A Alemanya tenen una crisi econòmica i una crisi de desafecció política"

Amb el professor Cesáreo Rodríguez-Aguilera, expert en ciència política, analitzem el futur d'Alemanya amb les noves eleccions anticipades a l'horitzó.

Jaume Mas

Barcelona |

El canceller alemany, Olaf Scholz, va perdre ahir la moció de confiança que evoca al país germà a unes eleccions de cara el pròxim 23 de febrer. Era el resultat previsible, i finalment els socialdemòcrates han aconseguit el seu objectiu amb 394 diputats i l’abstenció de 116.

L'economia i la guerra d'Ucraïna els principals factors

Aquesta situació ve precedida després que Scholz perdés la majoria parlamentària, després que es trenqués la coalició de tres partits, socialdemòcrates, verds i liberals que governava des de desembre del 2021. Un trencament que es va accelerar després de l’expulsió del ministre de Finances liberal, Christian Lindner. Després d’aquest trencament i l’afebliment del govern, Scholz va decidir sotmetre's a aquesta qüestió amb unes noves eleccions en ment.

Els motius que han dut a aquesta moció de confiança sí que són poc comuns en la història del país. És la primera vegada que un canceller convoca una moció de confiança per haver perdut la majoria parlamentària. Els motius que han afectat més en l'afebliment del govern ha estat l'actual crisi econòmica i també el malestar amb la guerra d'Ucraïna.

Ho analitzem amb el professor Cesáreo Rodríguez-Aguilera, expert en ciència política.